Експерти от бранша прогнозираха на форум, че цените на недвижимите имоти ще продължат да растат и тази година, защото техният връх все още не е достигнат.
Цените на недвижимите имоти ще растат и тази година. Такива са данните, параметрите, търсенето, достъпността, говори се все още за намаляване на лихвените проценти и категорично сме на ръба, в посока нагоре.
Прогнозата от декември, че лихвените проценти по ипотеките ще се задържат на нивата от миналата година се оправда. Те ще са на плато, на “почивка на върха”, колко дълга ще е тя, ще видим, но неминуемо ще дойде период – дали след две или три години, когато тези нива плавно ще тръгнат нагоре. Можем да даде пример със САЩ, където повишението на лихвите е около 0,2 на сто при средна лихва там от 3-4 на сто, при 2,6 на сто средна лихва по статистиката на БНБ. Мнението на експертите е, че все още не сме достигнали върха при цените на недвижимите имоти. Ако говорим за ново строителство, има предпоставки в близките няколко месеца още малко да вървим нагоре, защото това са фактори, които не зависят от нас – това са външни фактори, които в момента са много нестабилни.  Наблюдаваме тенденция на забавяне на разрешенията за строеж.В момента инвеститорите нямат нужда от толкова бързи сделки, защото  реализацията на един проект е от две до три години. Сега за нови сгради, на добри локации, има списък с чакащи.
Продават се сгради на депозити преди разрешение за строеж и когато това се обяви, сградата бива разпродадена за две-три седмици.
Банките продължават да не променят поведението си към новото строителство. Те се включват на Акт 14, искат минимум груб строеж, предпочитат да не дадат цялата сума директно на Акт 14, а тогава да одобрят и да започнат финансирането, като го правят поетапно с Акт 15 – разрешение за въвеждане в експлоатация. По думите му това е хубаво от гледна точка на защита на клиентите и затова има и толкова сериозни ръстове в продажбите на ново строителство през последните години.