0882763390 гр. София, ул. Борово 52

Българите инвестират най-много в недвижими имоти

Пазарът на имоти в България продължава да се развива, като през последните няколко години се бележи рекорд на сключените сделки. Има няколко причини за това, а именно ниските лихви по кредитите и депозитите, инфлацията и потребителските навици. В момента е най-изгодно потребителите да се възползват от жилищен кредит. Според официални данни на БНБ лихвите по ипотечните кредити достигат историческото си дъно през 2022 г. – около 2,5%. Преди икономическата криза през 2008 г. цената на кредита е била между 8 и 10%, което е  три до четири пъти по-високо от сегашния процент.

Ниските лихвени проценти провокират потребителите да не държат спестяванията си в банка, а да насочат парите си към инвестиция. А една от най-предпочитаните инвестиции за българите винаги са били недвижимите имоти. Това е и причината в България да има най-висок брой апартаменти на човек спрямо Европа. Според изследване има 624 жилища на всеки 1000 души или над 60% от българите притежават собствено жилище.

Причините българите да предпочитат недвижимите имоти за инвестиция са няколко, хиперинфлацията в миналото, недостига, ограничения избор и невъзможността за покупка през 70-80 години на миналия век. Като през последните години се забелязва висок интерес на българите освен към имотите в столицата, така и към селските имоти които са на не повече от 10-20 км от града.

Очаква се лихвите по ипотечните кредити да запазят сегашните си стойности и през тази година. Поради тази причина бранша на недвижими имоти ще продължи да достига рекордните стойности на сключени сделки.