0882763390 гр. София, ул. Борово 52

С 30% са нараснали наемите на жилища за една година в столицата

Продължава тенденцията търсенето на имоти в София да е повече от предлагането. Това е причината цените на жилища да се повишават ежегодно.

Традиционно през септември е най-високо търсенето на жилища в столицата. Причината е началото на учебната година, както за студенти, така и за ученици. Освен началото на учебната година, все повече хора се установяват в столицата. Тази тенденция продължава да нараства ежегодно, с което допринася и края на пандемията от COVID-19. Но най-голям процент от наемателите за месец Септември и Октомври остават студентите.

Освен българските студенти се засилва и търсенето и от чуждестранни такива. Все повече чуждестранните граждани търсят своят нов дом, като мнозинството от хора са от Близкия Изток и Украйна.

През Септември наемателите имат сходно търсене за локация и транспорт, това е и причината качествените жилища да се отдават в рамките на същия ден. Когато на пазара се появи добро жилище в съотношение цена-качество, за няколко часа то бива отдадено. Достига се до парадоксални ситуации, в които се образуват опашки от наематели пред качествените жилища, а това може да доведе и до „търг“ за имота.

Цената за наемане на жилище нараства не само заради ограниченото предлагане и инфлацията през годината, но и поради факта, че все повече собственици желаят 2 депозита от наемателите. Това се случва, защото все повече собственици имат своите притеснения от предходни наематели за неплатени сметки и разрушаване на целостта на имота.

Добрата новина е че наемателите не губят депозита, който предоставят. След напускане на жилището депозита се връща. А за хората, които все още не са открили своя нов дом, цените на имотите започват да се „успокояват“.